Whey protein: wat is het?

Whey Protein is ook wel wei proteïne in het Nederlands. Koemelk bestaat van nature uit twee types eiwit: 20% wei proteïne en 80% caseïne eiwit. Caseïne is langzamer verteerbaar eiwit, terwijl wei proteïne sneller verteerbaar is. Deze proteïnes bevatten – zoals de meeste dierlijke eiwitten – de 9 essentiële aminozuren waaronder BCAA’s.

 

De HiPRO drinks en skyr stijl producten bevatten van nature whey protein. Bovendien is er bij de HiPRO drinks zelfs extra whey protein aan toegevoegd. Naast dat deze producten erg smaakvol zijn, zijn ze ook goed voor het herstel van je spieren na het sporten!

Wat zijn de voordelen van whey protein?

Het lichaam verbruikt proteïne tijdens een intensieve workout. Het is belangrijk om deze proteïnes daarna aan te vullen voor een optimaal herstel van de spieren.

Maar waarom is specifiek whey protein zo populair? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje.

SPIEROPBOUW

Als je denkt aan spiermassa opbouwen, denk je al snel aan sporters die zware gewichten liften. Maar wist je dat voeding net zo belangrijk is als deze zware workouts? Whey protein is proteïne die snel wordt opgenomen door het lichaam. Dit zorgt voor een hoge piek van aminozuren in het bloed¹ Deze piek zal het lichaam stimuleren om proteïnes aan te maken. Dit betekent dat whey protein jou kan helpen bij het opbouwen van spieren na het sporten². Voeding speel dus een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa.

Lees ook: Post-workout voeding: Wat wel en niet te eten na het sporten?

x

SPIERHERSTEL

Na een intensieve sportsessie is het belangrijk om je spieren rust te geven. Dit doe je door te rekken en strekken, en door je proteïnes aan te vullen. Whey protein is een geweldige voedingsstof aangezien het een grote hoeveelheid leucine bevat, één van de essentiële aminozuren.

Leucine is belangrijk voor het aanmaken van de nieuwe proteïnes in het lichaam, wat helpt bij het herstel en opbouw van de spieren na het sporten. Erg effectief dus!

 

SPIERBEHOUD

Als je blijft sporten en gezond en gevarieerd blijft eten, zul je na enige tijd je spieropbouw gaan zien. Een mooi resultaat waar je trots op kunt zijn! Dit wil je natuurlijk graag behouden. Net als andere proteïnes is de functie van whey protein om bij te dragen aan het behoud van de gezondheid van je spieren. Whey protein wordt vaak een ‘high quality protein’ genoemd, omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat dat je lichaam zelf niet kan aanmaken. En het is snel verteerbaar.

Klinkt super, toch?

Concentraat, hydrolisaat, isolaat... Wat betekent dat allemaal?

Wist je dat er drie varianten van whey protein zijn? Dit zijn concentraat, isolaat en hydrolisaat. Klinkt moeilijk en ingewikkeld, maar wij leggen het voor je uit.

  • Weiproteïne-concentraat (whey protein concentrate) bevat een kleine hoeveelheid vet, koolhydraten en 30-90% proteïne. Het is de meest goedkope vorm van wei proteïne en heeft het laagste percentage proteïne van de drie types whey proteïne³.
  • Weiproteïne-isolaat (whey protein isolate) wordt meer bewerkt, wat leidt tot een hoger percentage proteïne en een lagere hoeveelheid vet.
  • Weiproteïnehydrolysaat (whey protein hydrolysed) wordt gemaakt door een proces genaamd hydrolyse. Dit type whey protein is makkelijker verteerbaar en opneembaar voor het lichaam. Dit zorgt er voor dat het sneller bij de spieren in het lichaam terecht komt, waardoor de spieren sneller zullen herstellen.

Wanneer moet ik whey protein nemen: voor of na het sporten?

Je hoeft whey protein niet op een bepaald tijdstip op de dag te nemen. Door middel van gevarieerde voeding met voldoende proteïne, zal de inname op elk moment van de dag gunstig zijn voor je spieren. Als we toch een moment moeten aanwijzen, zouden we adviseren om na het sporten je proteïnes aan te vullen. Dit omdat whey protein ons lichaam helpt bij het herstel en het aanmaken van spieren. Daarom kun je het beste whey protein nemen binnen 24 uur na je workout4.

Whey protein klinkt goed! Maar hoe voeg ik dit toe aan mijn dagelijkse voeding?

Je kunt whey protein gemakkelijk toevoegen aan je dagelijkse voeding door het consumeren van zuivelproducten. Onze HiPRO proteïne drinks en skyr stijl yoghurts zijn hoog in proteïne en bevatten allemaal whey protein. Deze producten zijn kant-en-klaar, makkelijk om tussendoor te nemen en ook nog eens erg lekker!

Bronnen:
  1. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance, 2016 Protein Book
  2. Proteins contribute to the maintenance and to a growth in muscle mass.
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-015-0403-y
  4. Beyond muscle hypertrophy: why dietary protein is important for endurance athletes, Moore D. R. et al, Appl PhysiolNutrMetab, 2014.