Waarom buiten trainen?

Velen van ons zouden meer tijd in de natuur kunnen doorbrengen in plaats van de sportschool. Dit zou een goede aanvulling zijn op onze trainingsschema’s om zo de routine te doorbreken. Daarom willen we graag meer vertellen over trainen in de buitenlucht. In dit artikel delen wij de voordelen van buiten sporten en tips over hoe je er alles uit kunt halen. Let’s go!

Wat zijn de voordelen van buiten sporten?

Buiten sporten is de perfecte manier om nieuwe plekken in jouw omgeving te ontdekken. Als je gaat sporten in de stad, kun je genieten van de mooiste plekken en gebouwen. Als je buiten de stad woont, is er vaak een prachtig uitzicht waar je van kunt genieten terwijl jij werkt aan je volgende doel.

Niet alleen je fysieke gezondheid zal profiteren van buiten trainen, maar je mentale gezondheid ook. Na een lange dag op kantoor zal het goed voelen om buiten in de frisse lucht te zijn. Bovendien, buiten sporten in het zonnetje zal – naast gevarieerde voeding – jou helpen om de dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen¹. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor het lichaam: het zorgt niet alleen voor een goede opname van calcium en fosfor, maar het draagt ook bij aan een goede werking van de spieren en immuunsysteem². Een makkelijke manier om je lichaam een duwtje in de goede richting te geven in het bereiken van jouw doelen!

Alle sporters hebben wel eens de behoefte aan afwisseling van de sportschool. Soms kan het buiten koud of nat zijn, maar dit kan ook een positief effect hebben op je weerstand!

 

Nog een voordeel van buiten trainen: het is bijna altijd gratis!

5 voorbeelden van buiten sporten

Buiten sporten klinkt goed, toch? Daarom hebben wij voor jou onze top 5 buiten! sporten op een rijtje gezet. Tijd om naar buiten te gaan!

1. HARDLOPEN – EEN GOEDE AFWISSELING VAN DE HARDLOOPBAND

Voor een break van de hardloopband in de gym, zou je buiten een rondje kunnen gaan rennen. Als je buiten gaat hardlopen zal je omgeving variëren van asfalt, zand, modder en gras, regen of zon. Dit zal het hardlopen fysiek zwaarder maken dan op de hardloopband.

Wist je dat meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen wel eens een rondje hardloopt? Er bestaan door heel Nederland hardloopgroepen waar je je bij kunt aansluiten, zodat het hardlopen ook een sociale activiteit wordt. Als je een hond hebt, kan dit ook jouw hardloopmaatje worden!

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, waarom niet beginnen met hardlopen in de buitenlucht?

 

 

cropped2D24DF7A8-AFC5-45AF-8A82-39AAF6E00C6E__1630576536_80.56.228.144__1630576755_80.56.228.144

2. LANGE WANDELING – GENIET VAN DE NATUUR

In plaats van een intensieve workout, kun je ook een lange wandeling gaan maken. Wandelen is een relaxte activiteit voor je lichaam en is ook goed voor de geest. Tijdens de wandeling kun je ultiem genieten van je omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld eens gaan wandelen naar die ene plek in jouw stad waar je altijd al eens heen wilde. Je kunt het ook een sociale activiteit maken door te wandelen samen met je vrienden of familie.

 

3. CIRCUIT TRAINING – MINIMALE BENODIGDHEDEN, MAXIMAAL PLEZIER

Neem de gym eens mee naar buiten voor een workout met weinig fitnessmateriaal. Met alleen je eigen lichaamsgewicht, losse gewichten of andere tools – zoals een springtouw, elastische banden of flesjes water – kun je gemakkelijk een uitdagende circuit training uitvoeren in de tuin of een park. Als je gewend bent om te trainen met zware gewichten die je niet makkelijk mee kunt nemen, probeer dan om meer herhalingen te doen met lichtere gewichten.

 

4. FULL-BODY WORKOUT OP HET WATER

Als je dicht bij het water woont, kun je ook je workout verplaatsen naar het water. Zo kun je bijvoorbeeld gaan roeien, kanoën of suppen.

Vind jouw lokale roeivereniging en vraag naar de mogelijkheden voor een lidmaatschap. Je kunt altijd een proefles nemen om te kijken of roeien iets voor jou is. Roeien is een mooie sport voor diegenen die graag roeien in de gym en daar een stap verder mee willen zetten. En mocht er geen roeivereniging bij jou in de buurt zitten, is dit ook een leuke activiteit om op je to do list te zetten voor je volgende vakantie!

X

Suppen is een meer relaxte activiteit en kun je op veel wateren doen. Je kunt een supboard huren bij de lokale verhuur, of je zou je eigen supboard kunnen kopen. Suppen is ook een leuke groepsactiviteit, maar zorg wel dat je je focust op je eigen balans – anders lig je zo in het water.

 

5. FIETSEN – VOOR ALS JE GEK BENT OP SPINNING

Zijn de spinning lessen in de sportschool jouw favoriet? Dan zal fietsen in de buitenlucht een goede manier zijn om jouw favoriete workout buiten voort te zetten. Je kunt gaan fietsen simpelweg als vervoer, in een competitie of als weekend activiteit – net hoe het jou uitkomt! Je kunt fietsen op je normale fiets, een wielrenfiets of een mountainbike.

Een voordeel van fietsen is dat het overal kan, zowel in de stad of buitenaf. Voor een lange tocht zijn de HiPRO producten ideaal om mee te nemen. Eiwitrijke producten werken zowel als boost als bij het herstellen van de spieren.

Bronnen:

Foto’s:

  • Bart Weber via Rob Sportfotografie
  • Wouter van Rossum

 

Bronnen:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31101452/
  2. Commission Regulation EU No 432/2012 of 16 May 2012