Hoelang na de training kan ik het beste eten?

Ooit jezelf afgevraagd hoeveel tijd na je workout je het beste kunt eten?

Als we sporten verbruikt ons lichaam een deel van de glycogeenvoorraad en een deel van de proteïne in onze spieren. De glycogeenvoorraad is een opslag voor glucose in de lever en in de spieren1. Na een workout probeert ons lichaam zich te herstellen door deze weer aan te vullen.

Voor een optimaal herstel adviseren voedingsdeskundigen om eerst ons lichaam te hydrateren en koolhydraten te eten binnen 2 uur na je workout. Daarnaast draagt voldoende proteïne inname bij aan het behouden en opbouwen van spiermassa voor een optimaal herstel².

Wat kan ik het beste eten direct na mijn workout?

Het belangrijkste na het sporten is om te hydrateren. Waarom? Omdat zweet bestaat uit water en natrium. Door het sporten, zal je gaan zweten. Dit verloren vocht zal na je workout aangevuld moeten worden³.

Voor een optimale post-workout maaltijd is het belangrijk om voedsel te eten met koolhydraten en proteïne, aangezien deze combinatie helpt bij het herstellen van de spiermassa.

Je weet waarschijnlijk al dat proteïne essentieel is na een workout. Voeding hoog in proteïne geeft je lichaam de aminozuren die het nodig heeft om het eiwit niveau te herstellen nadat het lichaam proteïne heeft verbruikt tijdens je sportsessie.

Raad eens? In elk van onze HiPRO drinks zitten 25g proteïne.

Bart Weber (via Rob Sportfotografie)

2021 Rob Sportfotografie_ROB_7019

Maar proteïne is niet het enige dat jouw lichaam verbruikt tijdens het sporten. Het verbruikt ook een deel glycogeenvoorraad om jou de energie te geven om hard te sporten. Voeding met koolhydraten is ideaal voor je herstel.

Voorbeelden van post-workout voeding

Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met post-workout voeding dat helpt jou te herstellen na je workout. Voor ieder wat wils!

BANANEN

Als je zin hebt in een zoete maar voedzame snack, ga dan voor een banaan. Bananen zijn rijk aan kalium en koolhydraten, die je beide moet bijvullen na je workout.

VERSE ZUIVELPRODUCTEN

Melk bestaat uit 2 proteïnes – whey (wei) en caseïne-eiwit. Daarom zijn zuivel producten als yoghurt een goede optie na het sporten. Onze HiPRO skyr stijl yoghurts bevatten maar liefst 15 gram proteïne per portie – en zijn ook nog eens erg lekker! De skyr stijl yoghurts zijn momenteel verkrijgbaar in de smaken bosbes en pindakaas en banaan. Een kant-en-klare post-workout snack vol met proteïnes en een heerlijke smaak – wat wil je nog meer?

VLEES, EIEREN EN PLANTAARDIGE ALTERNATIEVEN

Dierlijke producten als kip, kalkoen en eieren zijn een goede bron van proteïne. Vet kan je spijsvertering vertragen, dus mager en wit vlees zullen je beter laten voelen na het sporten.

HOUDBARE ZUIVELPRODUCTEN

Als je lang onderweg bent en je een handige meeneemverpakking in je tas wilt hebben voor na je workout, kun je het beste kijken naar houdbare producten. HiPRO heeft momenteel twee houdbare drinks in het assortiment: een vanillesmaak en chocoladesmaak. Makkelijk om mee te nemen, hoog in proteïne en ook nog eens lekker van smaak.

En… wat gebeurt er als ik niet eet na het sporten?

We snappen dat het leven soms druk en hectisch kan zijn, of dat je af en toe even geen trek hebt na het sporten. Daarom kan het soms best lastig zijn om de juiste post-workout voeding te eten. Maar niet eten na je workout kan een negatieve impact hebben op je lichaam. Je kunt last krijgen van moeheid of je gedesoriënteerd voelen omdat je bloedsuiker laag zal zijn na het sporten.

Onthoud dat je spieren belangrijk zijn, en de voeding die jij eet zal helpen om de spieren te herstellen!

HiPRO

Voeding die je beter niet kunt eten

VOEDING HOOG IN ZOUT EN SUIKER

Zin in een post-workout treat? Snappen wij wel… Gelukkig wordt het aangeraden om een kleine hoeveelheid suiker te eten na je workout om je glycogeenvoorraad bij te vullen. Echter, let er op dat je niet te veel suiker of te veel zout eet in je dagelijkse voeding. Het is beter als je snoep, koek, chips en ijs niet dagelijks eet.

GEFRITUURD ETEN

Dit zal niet als een verrassing komen. Gefrituurd eten is vaak hoog in vet en zout, terwijl je dit het beste kunt vermijden in de eerste twee uur nadat je gesport hebt. Als je toch voor vette voeding kiest in deze twee uur tijd, probeer dan om verzadigde vetten en transvetten (een type verzadigd vet) te voorkomen. Kies in plaats daarvan voor onverzadigde vetten, zoals de vetten in zalm en avocado.

Nu we dieper hebben ingezoomd op wat en wanneer je het beste kunt eten na het sporten, bezit jij de kennis om te kiezen voor de juiste post-workout voeding voor een optimaal herstel. Onthoud dat voeding na het sporten belangrijk is om jouw doelen te bereiken.

Bronnen:
  1. Universitair Ziekenhuis Leuven. Glycogenose lever | UZ Leuven
  2. Sources: International Association of Athletics Federations Consensus Statement 2019: Nutrition for Athletics, Burke L.M. et al., International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2019, 29, 73-84.
  3. Beyond muscle hypertrophy: why dietary protein is important for endurance athletes, Moore D. R. et al, Appl Physiol Nutr Metab, 2014. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medecine: Nutrition and Athletic Performance, 2016 Protein Book