Waarom eiwitrijke voeding belangrijk is voor sporters

Als sporter hoor je vaak mensen praten over eiwitten. Daar is een goed reden voor. Eiwitten (proteïne) zorgen ervoor dat nieuwe proteïnes in het lichaam worden aangemaakt terwijl het de verbruikte proteïnes worden hersteld. Los daarvan draagt proteïne bij aan zowel het behouden als opbouwen van spiermassa¹. Maar dit zijn niet de enige redenen waarom eiwit belangrijk is voor je lichaam. Dit artikel gaat dieper in op deze vraag om jou te laten zien waarom je wilt weten hoeveel eiwitten per dag je zou moeten nemen.

De voordelen van eiwitrijke voeding voor sporters

We leggen je hier de belangrijkste voordelen uit van eiwitrijke voeding voor sporters.

 

PROTEINE HELPT OM SPIERMASSA OP TE BOUWEN

In sport heeft iedereen zijn of haar eigen doelen, en spiermassa opbouwen is vast een doel die je vaker hebt gehoord. Naast fitness oefeningen met kracht en trainen met weerstandsbanden, is proteïne erg belangrijk om jouw spiermassa te vergroten. Whey Protein is erg populair onder sporters aangezien deze proteïnes snel worden opgenomen na het sporten, wat bijdraagt aan het herstellen en opbouwen van spiermassa. Bonus: een grotere spiermassa en aangepaste training zal leiden tot meer kracht, wat goed van pas komt tijdens jouw volgende workout!

Wat is whey protein?

 

PROTEINE HELPT OM SPIEREN TE HERSTELLEN²

Trainen is een herhalende belasting voor je lichaam, dus je wilt goed zorgen voor je spieren nadat ze hard hebben gewerkt. Naast rekken, masseren en sporten met de juiste houding kan eiwitrijke voeding helpen om spieren te herstellen. Waarom? Omdat een aminozuur genaamd Leucine – wat onderdeel is van whey protein en andere eiwitbronnen – ervoor zorgt dat de eiwitsynthese op gang komt wat leidt tot de opbouw van spieren. De andere aminozuren dragen bij aan deze opbouw.

Zorg er daarom voor dat je jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen krijgt, zeker als je intensief gesport hebt!

 

PROTEINE HELPT OM BOTTEN EN SPIEREN TE BEHOUDEN³

We hebben uitgelegd waarom proteïne belangrijk is voor spieropbouw. Echter kan te weinig eiwitten ook invloed hebben op spieren en botten. Proteïne namelijk is een essentiële voedingsstof om spieren en botten sterk te houden⁴.

Bronnen:
  1. Beyond muscle hypertrophy: why dietary protein is important for endurance athletes, Moore D. R. et al, Appl PhysiolNutrMetab, 2014.
  2. https://www.nata.org/sites/default/files/nutrition-for-injury-recovery-and-rehabilitation.pdf
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772850/
  4. Protein contributes to the maintenance of muscle mass and normal bones

Foto: Bart Weber via Rob Sportfotografie.